3-11 Eylül 2020 tarihlerinde gerçekleşecek 31. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Onur Ödülleri sahipleri belli oldu. Aziz Nesin Emek Ödülü, 31 yıl önce festivalin ilk kadın oyuncu ödülünü almış usta oyuncu Şerif Sezer’e verilirken, Sanat Çınarı Ödülü oyuncu, yönetmen ve yazar Tamer Levent’e, Kitle İletişim Ödülü de bağımsız film dağıtım ağı Başka Sinema’ya verilecek. Ödüller 3 Eylül’de festivalin Açılış Töreni’nde sahiplerini bulacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Onur Ödülleri sahipleri belli oldu. 3-11 Eylül 2020 tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda yapılacak festivalde bu yıl, Aziz Nesin Emek Ödülü oyuncu Şerif Sezer’e, Sanat Çınarı Ödülü oyuncu, yönetmen ve yazar Tamer Levent’e ve Kitle İletişim Ödülü de bağımsız film dağıtım ağı Başka Sinema’ya verilecek.
Festival Yönetmeni İnci Demirkol yaptığı açıklamada, “İlk yılımızda En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü almış Şerif Sezer’i 31 yıl sonra bu kez Aziz Nesin Emek Ödülü ile ağırlayacak olmaktan ötürü büyük mutluluk duyuyoruz. Sanat Çınarı Ödülü’nü bu yıl, Ankara’da sayısız oyunlarını izlediğimiz usta aktör Tamer Levent’e, Kitle İletişim Ödülü’nü de 7 yıldır bağımsız sinemaların destekçisi olmuş Başka Sinema’ya vermekten de gurur duyuyoruz” dedi.
ANKARA’NIN İLK ‘EN İYİ KADIN OYUNCU’SU
1980 yılında Sinan Çetin‘in yönettiği “Bir Günün Hikâyesi”yle başladığı sinema kariyerinde Yılmaz Güney, Erden Kıral, Ferzan Özpetek, Çağan Irmak gibi bir çok usta yönetmen ile çalışan ve aralarında “Yol” (1982), “Hakkâri’de Bir Mevsim” (1983), “Camdan Kalp” (1990), “Hamam” (1997), “Babam ve Oğlum” (2005) gibi sayısız başarılı filmde izlediğimiz Şerif Sezer, 1988’de ilki düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “Her Şeye Rağmen” filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü, 1989’da da “Hamam” ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanmıştı.
Şerif Sezer’in özellikle, “Yol” filmindeki Ziné karakterine getirdiği derinlikli yorumu vurgulayan Demirkol, sanatçının ödül gerekçesini şu sözlerle açıkladı: “’Yol’a çıktığında afişte görünür imgesiyle ‘başka insanların anıları’ olarak nitelendirilebilecek olanı seyirciye anımsattığı, Batılı olanın kendisine yabancılaşmasına yol açarak etnografik bir imgeyi dolayıma soktuğu, bu imgeyi filmlerde oyunculuğu ile pekiştirebildiği ve seçtiği yolda tutarlı bir şekilde ilerleyebildiği gerekçesiyle Aziz Nesin Emek Ödülü’nün bu yıl Şerif Sezer’e verilmesine karar verilmiştir.”
OYUNCULUK KARİYERİ ANKARA’DA BAŞLADI
İnci Demirkol, festivalin bir diğer Onur Ödülü’nün sahibi de olan oyuncu, yönetmen ve yazar Tamer Levent’in ödül gerekçesi için şunları söyledi: “Tamer Levent, sanatın evrenselden yerele ve tekrar evrensele dönen yolculuğunun izlerini sürmüş, kendinden sonrakiler için özgün izler bırakmıştır. Oyunculuk sanatına oyuncu, yazar, yönetmen, yaratıcı ve öğretici olarak 40 yılı aşkın süredir sunduğu özgün ve unutulmaz katkısı nedeniyle Sanat Çınarı Ödülü’nün Tamer Levent’e verilmesine karar verilmiştir.”
Oyunculuk kariyerine 1971 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’nda başlayan ve tiyatro sahnelerine ödüllerle karşılanan birçok performansın yanı sıra, yönetmen ve yazar kimlikleriyle de unutulmaz oyunlara imza atan Tamer Levent, “Kış Uykusu” (2014), “Misafir” (2015), “Ahlat Ağacı” (2018) filmlerinin yanı sıra, “Cesur ve Güzel”, “İstanbullu Gelin”, “Çiçero” gibi televizyon dizilerinde rol aldı. Sanatçı ayrıca, 2013 yılında Emin Alper’in “Tepenin Ardı” filmindeki performansıyla Ankara’da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanmıştı.
‘HER GÜN FESTİVAL’ DEDİLER
Festivalin Kitle İletişim Ödülü ise bu yıl, 2013’te Kariyo & Ababay Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen bağımsız film dağıtım ağı Başka Sinema’ya verilecek. Demirkol, Başka Sinema’nın bağımsız filmlere ve sanat sinemasına aşkla, tutkuyla bağlanmış sinemaseverler için kıymetini bilerek bu ödülü verdiklerini söyledi ve ekledi: “2013’te ‘Bize Her Gün Festival’ diyerek yola çıkan, birçok şehirde bağımsız sinema salonlarında farklı ülkelerden yaratıcı ve nitelikli yeni filmlere, hatta klasik filmlere festivaller dışında da alan açtığı için Kitle İletişim Ödülü, 7 yıldır sinefillerin gözbebeği olan Başka Sinema’ya verilmektedir.”
- Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Onur Ödülleri 3 Eylül’de festivalin Açılış Töreni’nde sahiplerini bulacak. 3-11 Eylül 2020 tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda yapılacak festivalde gösterimler izleyicilerin kendilerini güvende hissedecekleri koşullarda ve Covid-19 tedbirlerinin alınacağı salonlarda %50 kapasitede izleyici gözetilerek gerçekleşecek.
ONUR ÖDÜLLERİ
Aziz Nesin Emek Ödülü Şerif Sezer
Sanat Çınarı Ödülü Tamer Levent
Kitle İletişim Ödülü Başka Sinema
FESTİVALDE YARIŞACAK FİLMLER BELLİ OLDU
3 Eylül’de başlayacak 31. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Ulusal Uzun Film Yarışması’nın filmleri belli oldu. Cihan Sağlam’ın “Uzun Zaman Önce”, Erkan Yazıcı’nın “Uzak Ülke”, Eylem Kaftan’ın “Kovan”, Faysal Soysal’ın “Ceviz Ağacı”, Leyla Yılmaz’ın “Bilmemek”, Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er’in “Omar ve Biz”, Mehmet Emin Yıldırım’ın “Şair”, Onur Ünlü’nün “Topal Şükran’ın Maceraları” ve Ümit Ünal’ın “Aşk, Büyü vs.” adlı filmleri 50 bin TL değerindeki En İyi Film Ödülü için yarışacak. Başkanlığını yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun yapacağı ve kurgucu Aylin Zoi Tinel, oyuncu Berkay Ateş, oyuncu Tuğçe Altuğ ve sinema yazarı Uğur Vardan’dan oluşan jürinin değerlendireceği 9 film, Ankara’da ilk kez seyirciyle ve sinema salonlarında buluşacak. Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşecek festivalin kazananları 11 Eylül’de festivalin Kapanış ve Ödül Töreni’nde belli olacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali’nde gösterilecek filmler, Ankara’da ilk kez ve sinema salonlarında seyirciyle buluşacak. 23 filmin başvuru yaptığı ve akademisyen Ali Karadoğan, Dünya Kitle İletişim Vakfı Başkanı İrfan Demirkol ve yapımcı Zeynep Ünal’ın ön jüriliğinde yapılan değerlendirme sonucu 9 film seçildi. Ulusal Uzun Film Yarışması’nda bu yıl; Cihan Sağlam’ın “Uzun Zaman Önce”, Erkan Yazıcı’nın “Uzak Ülke”, Eylem Kaftan’ın “Kovan”, Faysal Soysal’ın “Ceviz Ağacı”, Leyla Yılmaz’ın “Bilmemek”, Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er’in “Omar ve Biz”, Mehmet Emin Yıldırım’ın “Şair”, Onur Ünlü’nün “Topal Şükran’ın Maceraları” ve Ümit Ünal’ın “Aşk, Büyü vs.” adlı filmleri yarışacak.
Festival’de Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın adayları ise şöyle oluştu. Ali İhtiyar’ın “Sessizliğin Gözyaşları”, Ayşegül Selenga Taşkent’in “Ovacık”, Ayten Başer Yetimoğlu’nun “İçimdeki Küller”, Gökçin Dokumacı’nın “Kuyudaki Taş”, Hakan Aytekin’in “Enstantane”, Hasan Söylemez’in “Tenere”, Şirin Bahar Demirel’in “Kadınlar Ülkesi”, Onur Erkin’in “Ege’nin Son Baharı”, Turgay Kural’ın “Ada’m”, Yağmur Kartal’ın “Oyuncakçı Saklı Yadigarlar” ve Yasin Semiz’in “Asfaltın Altında Dereler Var!” adlı filmleri 20 bin TL değerindeki En İyi Belgesel Film Ödülü için yarışacak. Nihan Gider Işıkman, Rena Lusin Bitmez ve Zeynep Gülru Keçeciler’den oluşan jürinin değerlendireceği 11 film, Ankara’da ilk kez seyirciyle ve sinema salonlarında buluşacak.
ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI
Aşk, Büyü vs. / Ümit Ünal
Bilmemek / Leyla Yılmaz
Ceviz Ağacı / Faysal Soysal
Kovan / Eylem Kaftan
Omar Ve Biz / Maryna Er Gorbach, Mehmet Bahadır Er
Şair / Mehmet Emin Yıldırım
Topal Şükran’ın Maceraları / Onur Ünlü
Uzak Ülke / Erkan Yazıcı
Uzun Zaman Önce / Cihan Sağlam
ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI
Ada’m / Turgay Kural
Asfaltın Altında Dereler Var! / Yasin Semiz
Ege’nin Son Baharı / Onur Erkin
Enstantane / Hakan Aytekin
İçimdeki Küller / Ayten Başer Yetimoğlu
Kadınlar Ülkesi / Şirin Bahar Demirel
Kuyudaki Taş / Gökçin Dokumacı
Ovacık / Ayşegül Selenga Taşkent
Oyuncakçı Saklı Yadigarlar / Yağmur Kartal
Sessizliğin Gözyaşları / Ali İhtiyar
Tenere / Hasan Söylemez
ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI
Akvaryum / Anıl Kaya, Özgür Önurme
Barê Giran (Ağır Yük) / Yılmaz Özdil
Çamaşır Suyu / Büşra Bülbül
Evde Yok / Murat Emir Eren
Huşbe! (Sus!) / Nursel Doğan
İklim Değişimi / Yasemin Demirci
İyi Yemek Öldürür / Umut Evirgen
Meryem Ana / Mustafa Gürbüz
Münhasır / Yeşim Tonbaz Güler
Servis / Ramazan Kılıç
Topanga / Ayçıl Yeltan
Tor / Ragıp Türk
Veger (Dönüş) / Selman Deniz
Yağmur, Şnorkel ve Taze Fasulye / Yavuz Akyıldız
Yasemin Adında Bir Salon Bitkisi / Erinç Durlanık
ÖDÜLLER
ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI
En İyi Film 50.000 TL
Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film 10.000 TL
En İyi Yönetmen
En İyi Kadın Oyuncu
En İyi Erkek Oyuncu
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Onat Kutlar En İyi Senaryo
En İyi Görüntü Yönetmeni
En İyi Sanat Yönetmeni
En İyi Özgün Müzik
En İyi Kurgu
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü
ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI
En İyi Film 20.000 TL
ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI
En İyi Film 10.000 TL
Haber kaynağı: Uğur Yüksel